Friday, November 25, 2011

typical cara salam dengan orang

helluu...=) ada hari kita tak dapat mengelak daripada bersalaman dengan orang yang baru sahaja kita kenal.cara salam dengan orang melambangkan jenis karakter apa yang kita miliki. ikhlas ke, tak ikhlas ke, kaki dengki ke, gatal ke..semuanya, melalui cara kita bersalaman dengan orang.

cara salam situasi 1
selalu makcik-makcik, bukan makcik pun ada. kalau nak bersalaman dengan orang dialognya selalu macam ni.

orang muda: assalamualaikum makcik!apa khabar? ada nasik tak kat rumah?

makcik: alahai, maaflah makcik baru basuh pinggan ni haa..


orang muda: sihat makcik?(sambil menghulurkan tangan nak salam)


makcik: tangan makcik basah ni..jap2. (sambil lap-lap tengan di belakang punggung)..
barulah anak muda dan makcik ni bersalaman.. )

like seriously?lap tangan belakang punggung akan membuatkan tangan anda semakin bersih ke?haha. sanggup pula orang muda tu nak salam dengan makcik tu lepas dilap-lap belakang punggung=D



cara salam situasi 2


datin 1: ohh...tadi datuk sendiri yang teman i shopping2. at the same time, datuk teman i set rambut ni..bertuah i datin(nak kawan de
ngan datin2 saje)

datin 2: beruntunglah u datin. kita tak salam dari tadi ni..salam jap.i nak tunjuk barang kemas i kat u ni datin... (maka bersalaman lah mereka dengan genggaman yang erat. maklumlah sesama datin. kiss pipi kiri kanan kiri kanan)

datin 2: datin, ni i bawak bibik i. baru kerja dengan i setahun tapi bagusss...


datin 1: oh ye ke?

bibik: apa khabar bu! (sambil hulur salam)

korang pernah tengok tak cara orang salam tak ikhlas atau mungkin jijik dengan orang yang nak disalamnya? salam di HUJUNG JARI sahaja. dan cepat2 tarik salam balik...ish ish ish.baik tak perlu salam langsung
.


cara salam situasi 3

cara salam yang ini memang biasa kalau orang tua bersalaman dengan orang yang lebih muda.


perempuan muda: assalamualaikum pakcik (sambil hulur tangan. niatnya taknak cium tangan.)


lelaki tua: waalaikumussalam..(salam dan diangkatnya tangan perempuan muda tu ke hidung dan mulut perempuan tu. nampaklah macam perempuan tu cium tangan dia)


tak tahulah nak cakap apa pakcik...pakcik sahaja yang faham maksud pakcik tu=)


itulah dia jenis-jenis cara kita bersalaman. apa pun cara salam anda, yang penting IKHLAS=)



By: Nik Husna Nik Ali



Wednesday, November 23, 2011

pengacara atau penyanyi?generasi Y

Selalu mereka yang terdekat bertanya kepada saya sama ada saya lebih meminati bidang nyanyian atau pengacaraan? terus terang saya katakan, saya lebih meminati bidang pengacaraan sebagai sebuah kerjaya dalam diri ini. ya, memang semua orang boleh mengacara secara santai. persoalannya, serius atau tidak mahu terlibat dengan dunia pengacaraan yang memerlukan otak yang bijak dan bukan sekadar rupa yang cantik.

pada saya, pengacaraan yang berasaskan hiburan itu tidak susah untuk dilakukan. dengan muka yang spontan, energy yang tinggi, walllaaa anda dah berjaya=). pengacaraan berasaskan fakta atau berita, itu lah yang memerlukan penyelidikan yang tinggi. salah sikit, semua orang menghentam.

bidang nyanyian pula pada saya adalah sesuatu yang santai untuk menghilangkan stres dan ianya akan menjadi sesuatu yang menarik untuk dilakukan sekiranya tiada orang yang memaksa...ye "BILA TIDAK ADA YANG MEMAKSA". maaf kepada ibu dan ayah yang kadangkala memaksa saya untuk menyanyikan lagu-lagu yang saya tak berapa suka di depan orang ramai. haiaiai..mungkin ianya bergantung kepada mood=).

baru- baru ini sesi rakaman Generasi Y untuk TV1 telah dijalankan dan mereka telah menjemput saya sebagai panel untuk rancangan tersebut. tajuknya adalah 'agenda sosial muzik' i think=P. seronok kerana dapat bertemu kembali dengan muaz yang pernah menjadi juri untuk pencarian hos bintang pantene baru- baru ini. rakaman berjalan dengan lancar dan saya cukup tertarik dengan soalan daripada salah seorang penonton yang hadir. soalannya, "yang mana satu husna pilih?bidang komunikasi media seperti pengacaraan atau nyanyian?" saya memang tak fikir panjang dah. bidang pengacaraan lah jawapannya!haha. saya hanya memegang satu prinsip dalam hidup.

"Panjatlah ke atas perlahan-lahan
supaya di atas sana kita tak termengah-mengah"

ok. saya tinggalkan anda dengan gambar-gambar rakaman di studio Generasi Y angkasapuri. credits to abg Amar B for the pictures. you are a great photographer=). sudi-sudilah tonton generasi Y sabtu ini jam 2 petang di Tv 1. =)





menyanyi hanyalah sandaran


By: Nik Husna Nik Ali

Friday, November 11, 2011

Kami Prihatin..merely a campaign?


hi everyone!...dah lama rasanya tak update blog nikki is reporting...baru dapat seru after pecah peluh buat thesis tentang kempen Kami Prihatin. bak kata orang,"kalau tak ada yang bernas nak ditulis, jangan tulis". memang ini blog saya, tapi i have to see what my target audience suka baca...ada target audience ke?=D=D...

okay...
video




untuk pengetahuan anda semua...video dan poster di atas adalah sebuah video dan poster untuk kempen Kami Prihatin...10 orang responden saya temubual...ada yang tahu tentang kempen kami prihatin, ada juga yang masih samar-samar, ada pula yang tak tahu langsung. bagaimana pula dengan anda?.

kempen kami prihatin adalah sebuah kempen untuk menyedarkan masyarakat tentang pembuangan bayi dan penderaan kanak- kanak. ingat lagi kepada adik nurin jazlin? ingat lagi kepada bayi- bayi yang dibuang di masjid, di tandas, di surau dan macam- macam tempat lagi?inilah sebenarnya kegunaan kempen ni. persoalannya, berjayakah kempen ini pada pandangan masyarakat khususnya remaja?

nikki is reporting menemubual 10 orang remaja yang berlatar belakang undang- undang, pengajian islam, sains sosial, dan bekerja di institut pengajian tinggi awam. 15 soalan ditanyakan kepada mereka yang merangkumi soalan tentang pengetahuan, pandangan dan kesan kempen ini kepada mereka semua. saya juga ingin melihat sejauh mana kempen ini telah berjaya dalam masyarakat.

antara respon daripada responden tentang pengetahuan mereka tentang kempen kami prihatin lebih kurang seperti di bawah:


"Poster dengan video klip tu banyak kali la tengok. Tak ada la first time tapi ambil endah tak endah ajela. Itu je”.

"Kalau video klip tu tau tapi tak tau yang tu adalah untuk kempen kami prihatin”.


Bila ditanya tentang pandangan responden tentang kempen Kami Prihatin ini pula, ini yang mereka jawab:

“Pandangan kempen ni? Kalau tengok kepada kesan dia…tengok kepada mesej…poyo lah sebab dia punya..sebab target dia untuk anak muda kan. Dia punya poster ni langsung tak cool. Tak anak muda langsung. Tak ada efek daripada apa…sebab anak muda ni masalah dia..dia generalize..anak muda dia ikut culture yang..punk..budak yang ni kan…skinhead. Tapi dia tak menarik minat kita. Kita tengok dahla poyonya. Kita tengok kementerian wanita dan keluarga, dia tak menarik minat. Dan lagu dia sangat tak pop. Lagu dia hampir meleweng-leweng meleleh-leleh. Dia tak terus masuk macam apa yang remaja nak kan. Sebab itu target audience. Tapi dia tak sampai ke tahap tu”

“Kalau orang muda tengok pun mungkin tertarik dengan bayi je tapi kami prihatin ni tak pandang ye. Orang Malaysia dalam berkempen ni gagal. Kempen membaca pun dia tak membaca. Dia kesedaran la. Tak payah ada benda ni pun tak apa. Sedar”.

“For me, the purpose for calling artist to sing songs and promote this campaign is not effective at all. Sebab apa motif panggil artis? Artis bukannya orang yang baik sangat. Itu satu. Benda yang dia nyanyi tu tak ada kena mengena dengan motif kempen ni. Daripada kita idolize artis baik kita idolize seorang yang lebih berpelajaran daripada artis”

Saya juga turut tanya kepada mereka tentang siapa yang seharusnya lebih tahu tentang kempen ni. ini jawapan mereka.

“Perempuan kot. Kalau kita perempuan, janganlah buat macam tu kan. Lelaki bak kata lumrah dia lah. Tak ada effect apa pun dekat dia”.

“Bagi saya memang perempuan lah. Sebab lelaki memang lumrah dia, bukanlah nak kutuk lelaki tapi lumrah dia memang macam tu. Perempuan kena pandai-pandai la. Perempuan kena prihatin pasal kempen ni”.

“Yang nak kena tu perempuan. Yang nak beranak tu perempuan, nak buang pun perempuan. Lelaki bila dapat tahu perempuan tu mengandung dia tinggal terus”.

“Ini adalah collective responsibility. Lelaki mesti ada tanggungjawab untuk pakai kondom. Dan perempuan mesti ada tanggungjawab untuk pastikan boyfriend dia untuk pakai condom juga. Itu sebenarnya berbalik kepada pendidikan”

Bagi saya, well done remaja-remaja sekarang berfikir kan?...

Dan untuk para responden, kempen ini tak memberi apa-apa impak kepada mereka. hanya sekadar kempen kulit semata-mata. mungkin ianya perlu dibaiki. Bagaimana ianya boleh dibaiki?cadangan-cadangan mereka macam ni...

“Kerajaan sepatutnya merancang strategi mereka untuk menjalankan kempen ni dengan lebih berkesan sebab daripada pandangan saya, kerajaan tak berapa serius untuk meneruskan kempen ni”.

“Kempen ni dah ok. Tapi bagi lebih menarik. Lagi menarik perhatian orang. Sebab setakat poster tu tak menarik. Maybe lagi colourful ke lagi yang berjiwa remaja ke macam tu kan. Macam video tu, video tu ada part yang hitam putih macam…eee tak bestnya macam zaman dulu kala. Nak yang best sikit. Tunjuk reality tau jangan asyik tunjuk baby yang mati je”

“Gunakan PLKN kot. Sebab kita dah habiskan banyak kat plkn tu kan. Dahla dia punya syllabus tu membosankan jadi kenapa kita tak ubah. kita face to face budak-budak tu untuk kekang masalah”

“Daripada buang duit untuk iklan baik dia buat drama kan”

“Saya rasa pendidikan la cara yang terbaik. Memanglah pada mulanya untuk kita melakukan perubahan tu dapat tentangan kan. Itu lah yang paling terbaik”.

Apakah kesimpulan yang anda boleh buat berdasarkan respon-respon daripada mereka?anda juga berhak menyuarakan pendapat anda.

By: Nik Husna Nik Ali


Wednesday, October 26, 2011

watch me on red carpet anugerah skrin 2011=)

One word, all top 10 are great!...iera fakhira, eja, ayu, fared, ella, alia, ily, dayang, and wann!.

pencarian hos bintang pantene has taught me a lot on how to deal and overcome any situation. you'll never know how much you'll have to pay for two days classes with nurfarahin jamsari and zaihani zain. i guess, we, the top 10 are the lucky one.

do pray for me as i will be co hosting red carpet anugerah skrin 2011. thank you pantene and thank you tv3=)


By: Nik Husna Nik Ali


Tuesday, August 2, 2011

tak payah berusaha..just 'talk to the hand'..mengarutlah..haha


anda pernah cuba- cuba tilik tangan sendiri atau kawan anda tak? maaflah bulan mulia ni tiba- tiba nikki is reporting report pasal rahsia jalur tangan pula..hehe...cuma saya rasa cerita yang nak disampaikan ni menarik dan semua orang pun teringin untuk mempunyai kuasa melihat nasib hidup seseorang. jangan percaya sangat ya...tapi, ini yang nikki is reporting jumpa setelah hampir semua laman sesawang digondol=D

anda nampak nombor- nombor di tangan tu? kalau anda nak tahu, menurut pakar- pakar tilik yang terhebat di dunia (kononnya) setiap garisan di atas tapak tangan mampu membawa maknanya yang tersendiri.

anda tengok pula tapak tangan saya. banyak garisan ya saya tak ada? haha. mari kita lihat apakah maksud disebalik garisan- garisan di atas tapak tangan (konon).

setiap garisan mewakili:

  1. Kehidupan
  2. Kecergasan
  3. Cinta
  4. Kejayaan
  5. Matahari
  6. Kesihatan
  7. Perkahwinan
  8. Bilangan anak
  9. Perjalanan
  10. Kewangan
  11. Mewakili 25 tahun usia
1. kehidupan:
saya rasa semua pun ada garisan ini...cuma sama ada ianya terputus- putus atau bersambung...oh kalau terputus- putus, maka kehidupannya amatlah rumit (konon) dan kalau bersambung sampai akhir, bahagialah hidup nya (konon). ada juga individu yang garisan 1 nya bersambung dengan elok tetapi terputus di tengah- tengah dan kemudian bersambung kembali. kalau macam tu, dia mati hidup balik lah kot?

2. kecergasan:
garis ini pun saya pasti semua individu ada. tahap kecergasan saya....memadai..ada dua cabang dan berombak sedikit. mungkin bakal rapuh di usia tua=)...kalau yang betul2 straighttt tu....tahniah, anda mempunyai tahap kecergasan yang hebat (konon).

3. cinta:
ahhh.....ini juga salah satu garisan yang anda pasti ada kan? tak kira ianya lurus, berombak, bengkok, anda mempunyai perjalanan cinta yang tersendiri (konon). bagi saya, garis 3 yang lurus memberitahu bahawa kehidupan cinta anda mudah, tidak berbelit- belit (konon). kalau bengkok seperti saya, pastinya perlu melalui ranjau yang pelbagai untuk mendapatkan cinta yang abadi..(konon)..hahahahaha..

4. kejayaan:
garisan ini saya agak musykil...saya tak ada garisan ini!...mungkinkah sebab itu saya kurang berjaya? astarfirughllah...haha...mungkin ada, tetapi ianya terlalu halus untuk dilihat oleh mata kasar...ish ish. kalaulah ada orang yang mempunyai garisan 4 yang sangat tebal, mesti orang tu extra berjaya kan?kan? (konon).

5. matahari:
melambangkan kecerahan hidup mungkin. saya tak ada garisan ni. oh, gelap lah hidup saya..haha. (konon lagi).

6. kesihatan:
ya..saya ada garisan ini...tapi sangatlah pendek yang mungkin menyatakan kesihatan saya tak berapa bagus (konon). kalau yang panjang dan lurus tu, sihat lah kot anda. (konon).

7. perkahwinan:
garisan ini di tapak tangan saya sangatlah halus. hampir tidak kelihatan. mungkin saya tak begitu gatal nak kawin=P...kalau yang tebal2 garisan ni tu, dah meroyan nak kawin dan melalui banyak perkahwinan mungkin. (konon).

8. bilangan anak:
haha...yang ni kelakar...saya ada 1..2..3..4..5...garis ni...oh ramainya...(konon)..haha

9. perjalanan:
merujuk kepada perjalanan hidup seseorang. kalau lurus, baguslah. kalau berserabut, habisla..(konon).

10. kewangan:
saya tak ada garisan ini...mungkinkah saya tidak mengalami masalah kewangan?ada je hari saya terpaksa makan maggi, ikat perut tunggu ayah masuk duit..hehe. mungkin kalau anda ada garisan ni, eee, banyak masalah duit la kau.jangan kawan dia=D...hahaha

11. mewakili 25 tahun usia:
saya ada!saya ada!..malang bagi yang tak ada. umur 25 tahun dah kena jarum pintal jadi sleeping beauty terus..bahaha...mungkin ini berkaitan dengan kesihatan juga. (konon).

jadi terpulanglah pada kebijaksanaan anda untuk menilai apa yang betul dan apa yang kurang betul. nikki is reporting sedia tahu tilik- menilik ni haram. ini hanyalah untuk suka- suka. selamat berpuasa semua=)

by: Nik Husna Nik Ali











Saturday, June 25, 2011

bagus kalau meniaga ikhlas...



salam...

hari ni nikki is reporting nak report pasal semalam...okay, macam suratkhabar basi report cerita yang dah lepas lama..semalam penulis dan seorang teman bergegas ke shah alam seksyen 7 untuk menonton maharaja lawak akhir. memang tak akan lepaskan peluang sebab finalis sememangnya yang terbaik dan tak pernah gagal buat gusi terus basah=D.

mungkin trend orang malaysia sekarang adalah lawak. lawak yang boleh hilangkan stress tinggal di KL, stress kerja, stress barang naik, stress isteri bising, stress....stress....maklumlah orang malaysia banyak stressnya.

pada awalnya kami nak menonton langsung di stadium melawati shah alam. rumah pun tak jauh. dah sampai di stadium shah alam, kami terkejut sebab kena daftar online dulu sebelum boleh ambil tiket. polisi apa ni?dah la tayang kat astro warna. semua orang tak boleh tengok. nak ambil pas pun kena daftar online pulak? sah orang malaysia ketagih lawak.

bila dah sampai seksyen 7, ramai pulak orang. kedai mana yang pasang maharaja lawak, kedai itu lah yang diserbu orang. kami bernasib baik sebab tauke kedai baik hati buka kan kami satu meja...dia cilok meja dari dapur dia kot...macam ni la peniaga yang kita nak.ikhlas...bukan nak duit saje tapi mementingkan kegemberiaan semua orang...ada lagi orang baik macam ni kat malaysia ni....

jadi itulah ceritanya. kalau nak tengok sesuatu, kita kena buat plan yang baik. kalau bernasib baik, kita ditolong. kalau tak, kena la balik rumah mulut muncung=)..

by: Nik Husna Nik Ali

Tuesday, May 31, 2011

mungkin salah satu cara untuk berhenti merokok?

sempena hari tanpa tembakau sedunia mungkin nikki is reporting boleh sarankan satu- satunya cara untuk kurangkan belia merokok. selain menggunting rokok tu, cara lain adalah mengurangkan aksi merokok dalam filem-filem tempatan pada peringkat permulaan.

okay, let's blame the media kalau anda semua nak sangat blame the media. memang media banyak mempengaruhi orang ramai untuk melakukan perkara yang bukan hanya baik tetapi juga boleh membawa mudarat kepada masyarakat. salah satu medium yang boleh mempengaruhi belia adalah filem. ya, filem tempatan seperti KL Gangster, samseng jalanan, dan apa sahaja jenis cerita lah yang ada adegan merokok. Kalau cerita ganas seperti ini tak ada adegan merokok, mesti tak ganas kan?tapi tak ada yang mustahil kan?ada banyak lagi adegan yang boleh buat filem itu menjadi ganas. drama tv yang menceritakan tentang kehidupan korporat juga mengandungi adegan merokok untuk menambah gambaran terhadap gaya hidup elegan kepada cerita.




tidak dinafikan, adegan merokok dalam drama dan filem ini boleh memberi gambaran kepada orang ramai bahawa merokok itu 'cool', kalau stress merokok lah boleh hilangkan tekanan dan merokok juga melambangkan lelaki sejati yang tidak takut kepada bahaya dan masalah yang datang. memang itu betul, tetapi ianya boleh mempengaruhi orang ramai untuk terus menerus merokok.

jadi isi utama di sini adalah, jika pengarah dan penerbit mengurangkan adegan merokok dalam drama dan filem, mungkinkah bilangan belia yang merokok akan berkurangan? mungkin juga. faktor pelakon dan filem boleh memberikan impak yang besar kepada masyarakat. sesuai kan dengan teori cultivation yang menerangkan tentang masyarakat yang mengikut apa sahaja yang mereka tonton di televisyen.

filem- filem tempatan dan antarabangsa yang berjaya seperti filem inception dan lagenda budak setan kedua- duanya tiada adegan merokok..correct me if i'm wrong...tetapi kedua- dua cerita ini masih boleh mengaut keuntungan yang tinggi. jadi pengarah dan penerbit tidak semestinya perlu menyelitkan adegan merokok untuk menarik penonton.

oleh itu, kalau anda ditakdirkan untuk menjadi pengarah filem/drama satu hari nanti, elakkan adegan merokok kerana ia mampu mengurangkan golongan belia yang merokok. lainlah kalau anda tak peduli=)

By: Nik Husna Nik Ali



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...