Tuesday, April 5, 2011

Boleh tak kalau universiti macam rumah kaca Akademi Fantasia?

I'm sure all of you dah tengok Akademi Fantasia (AF) musim...musim ke berapa ye?ntah...but it's the last musim khabarnya. iye ke last musim?soon i'm very sure the name will be replace with someting else, 'menggapai impian', 'menuju puncak' etc etc etc. karutlah nak stop the program yang boleh membawa masuk berjuta- juta income ni..

so, what amazed me adalah konsep rumah kaca untuk pelajar AF belajar vokal, lakonan, english class dan diperhatikan oleh orang ramai yang berkunjung ke AEON AU2 Setiawangsa ni..it's in the middle of shopping mall. so i was thinking, kalaulah masyarakat tengok apa yang kita buat, mesti kita banyak berlakon kan?..proses pembelajaran tu tak menjadi sebab you're faking it.

cuba anda bayangkan kalau di universiti, contohnya waktu exam, exam hallnya terletak di tengah- tengah shopping mall. anda rasa selesa tak kita nak menjawab soalan exam tu?it's the same thing as these AF students. mereka ni diibaratkan seperti mengambil ujian untuk 'bergraduasi' di akhir pembelajaran.

mungkin penerbit hanya nak suka- suka implement new concept and i agree somehow it's interesting. tapi ingatlah, setiap manusia pun perlukan privasi. bukan seronok jadi orang yang berada dalam rumah seperti akuarium diperhatikan orang sepanjang hari.

p/s: nasib baik tak join AF musim ni...=)..

by: Nik Husna Nik Ali

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...