Tuesday, May 31, 2011

mungkin salah satu cara untuk berhenti merokok?

sempena hari tanpa tembakau sedunia mungkin nikki is reporting boleh sarankan satu- satunya cara untuk kurangkan belia merokok. selain menggunting rokok tu, cara lain adalah mengurangkan aksi merokok dalam filem-filem tempatan pada peringkat permulaan.

okay, let's blame the media kalau anda semua nak sangat blame the media. memang media banyak mempengaruhi orang ramai untuk melakukan perkara yang bukan hanya baik tetapi juga boleh membawa mudarat kepada masyarakat. salah satu medium yang boleh mempengaruhi belia adalah filem. ya, filem tempatan seperti KL Gangster, samseng jalanan, dan apa sahaja jenis cerita lah yang ada adegan merokok. Kalau cerita ganas seperti ini tak ada adegan merokok, mesti tak ganas kan?tapi tak ada yang mustahil kan?ada banyak lagi adegan yang boleh buat filem itu menjadi ganas. drama tv yang menceritakan tentang kehidupan korporat juga mengandungi adegan merokok untuk menambah gambaran terhadap gaya hidup elegan kepada cerita.




tidak dinafikan, adegan merokok dalam drama dan filem ini boleh memberi gambaran kepada orang ramai bahawa merokok itu 'cool', kalau stress merokok lah boleh hilangkan tekanan dan merokok juga melambangkan lelaki sejati yang tidak takut kepada bahaya dan masalah yang datang. memang itu betul, tetapi ianya boleh mempengaruhi orang ramai untuk terus menerus merokok.

jadi isi utama di sini adalah, jika pengarah dan penerbit mengurangkan adegan merokok dalam drama dan filem, mungkinkah bilangan belia yang merokok akan berkurangan? mungkin juga. faktor pelakon dan filem boleh memberikan impak yang besar kepada masyarakat. sesuai kan dengan teori cultivation yang menerangkan tentang masyarakat yang mengikut apa sahaja yang mereka tonton di televisyen.

filem- filem tempatan dan antarabangsa yang berjaya seperti filem inception dan lagenda budak setan kedua- duanya tiada adegan merokok..correct me if i'm wrong...tetapi kedua- dua cerita ini masih boleh mengaut keuntungan yang tinggi. jadi pengarah dan penerbit tidak semestinya perlu menyelitkan adegan merokok untuk menarik penonton.

oleh itu, kalau anda ditakdirkan untuk menjadi pengarah filem/drama satu hari nanti, elakkan adegan merokok kerana ia mampu mengurangkan golongan belia yang merokok. lainlah kalau anda tak peduli=)

By: Nik Husna Nik Ali



Monday, May 30, 2011

tengah cuba buat assignment...

never knew subjek etnografi untuk short sem boleh jadi sangat susah...=(...apela yang nak carut dekat esei yang ada tajuk 'kenapa ideasional penting bagi pengkaji untuk mengkaji orang asli dan orang iban?'.

kalau setakat ideasional tu boleh la cari...tapi 'ideasional' tu pun ntah apa2 la maksud dia dekat internet. look for it at the library, yang jumpa semua "idea, idea, idea"...at first i thought ideasional tu idea lah kan?but it's not=(...the real meaning is 'to represent the community"....i hope i can do it and submit it on time.

a reminder, writing this post will not help you finish your assignment nik.=(

By: Nik Husna Nik Ali p/s ok..this is not a report yang signifikan utk anda semua..next time i'll write a shocking news to all of you=)

Monday, May 16, 2011

orang tua semakin galak lah...

Menarik untuk diceritakan oleh nikki is reporting untuk kali ini. cerita tentang orang tua yang semakin galak bila kita 'menggalakkan' mereka. pernah tak anda dengar tentang rancangan KILAUAN EMAS yang akan bersiaran di astro Prima tidak lama lagi?

inilah satu- satunya rancangan yang dianjurkan oleh Polident (pelekat gigi palsu) di mana ianya adalah sebuah pertandingan menyanyi yang terbuka kepada peserta berumur 45 tahun ke atas. Semua peserta akan bertanding di sesi ujibakat yang dijalankan di empat lokasi dan sepuluh terbaik akan bertanding di Pentas Kilauan Emas dimana dua finalis akan dipilh untuk mewakili zon mereka ke peringkat separuh akhir. Pemenang utama akan membawa pulang wang tunai sebanyak RM20,000.

nampak menarik kan?tapi persoalannya, mampukah kita melihat ibu bapa, nenek datuk kita menyanyi terkinja-kinja atas pentas? jangan fikir saya tidak berfikiran terbuka tetapi itu adalah hakikat yang sepatutnya diterima oleh semua orang. apa lagi yang anda nak buktikan kepada dunia pada usia 45 tahun dan ke atas? nak buktikan anda seorang penyanyi yang hebat mampu berentap di gelanggang yang boleh memalukan anak cucu kah?

sesungguhnya saya tidak kisah jika ayah saya suka menyanyi atau berkaraoke di rumah hingga jam 3 pagi. itu adalah tertutup. itu adalah rahsia antara dia dan keluarga. tetapi kalau ayah saya membuat keputusan untuk menyertai pertandingan ini, sumpah saya tak benarkan...

kadang- kadang saya rasa dunia dah semakin terbalik. kalau dulu, kita tak hairan kalau wanita berbaju belang, pemuda berbaju batik. tetapi keterbalikan ini semakin menjadi- jadi. golongan muda menjadi 'imam muda' takkanlah golongan tua nak jadi 'ratu kebaya'?

jelas saya tidak mampu lihat kebaikan yang boleh timbul daripada rancangan ini. mungkin kebaikannya hanya satu; ayah ibu datuk nenek kita famous dan kita boleh tumpang glamor...itu saje...=)...

p/s: ajak anak cucu bertaubat lagi bagus

by: Nik Husna Nik Ali




Thursday, May 5, 2011

why you should go cruising

hi everyone=) have you ever saw Titanic or Pisau Cukur? that's exactly what i did more or less. last weekend i went on cruising with my family to phuket and krabi island. it was great. now, i would like to recommend all of you to take a holiday on a cruise as you will never regret it. so now, let me tell you a little bit of what you should do to get on a cruise and what you will be doing when you are already on a cruise. so lets begin!=)

i took a cruise with a promotion of RM800++ because we went there by group. first, you will have to drive to jeti in penang in order to take the cruise.



so this is the jeti=)




then you'll get a room/deck card after you hand in your passport. mine is 7027..=)


you'll just have to wait for a while until you can get on the cruise. now switch off your phone and i promise there will be no interruption as you are at the middle of the sea and no one will disturb you=)




once you get on the cruise, you can go straight away to your room. so this is the room. it may look messy but it's very comfortable


you can try the swimming pool on a cruise as well. if you don't have a swimming suit, don't worry. you can buy from the cruise for only rm50.=)




the food is fantastic people. and this is on the first day of boarding


while you are on a cruise, you can enjoy live band by great singer. i heard they joined gangstarz on tv3=)



she's from 3.5 group in gangstarz






basically, this is the tentative on the cruise. i joined all of it. a warning, you may forget the land=)



happy hour. look at my face. happy isn't it?haha...




so why wait? go cruising now. i promise it will be a great experience for you. take superstar libra cruise if you want to get out of massive phone calls and hide yourself from people. this cruise will take you to phuket and Krabi Island Thailand and bring you back to penang after 4 days. it's a 4 days and 3 nights trip.

once you're on land, you're back to reality. when you're on cruise, you will forget everything as in EVERYTHING=)


By: Nik Husna Nik Ali
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...